Тест за определяне твъдост на водата

Тест за определяне твърдост на водата OKT-1

Статус: В наличност

Уникален номер: PA-684

Кратко описание

  • бързо,лесно и точно определяне твърдостта на водата
Количество

18.00 лв.

Тест за определяне твърдост на водата OKT-1

Мерни единици – °dН/Немски градус/

Тест за определяне твърдост на водата-дава възможност за бързо и лесно определяне твърдостта на водата.Комплектът включва:мензура-1бр.;шише с Titrant -1бр.

Метод на измерване:

1.Определяне на твърдостта на входящата вода.

1.1.Измийте добре мерителната доза.

1.2.Напълнете мерителната доза с 5мл от изследваната вода.

1.3.Всяка капка от реагента отговаря на 1°dН.

1.4.При капване на първата капка, водата ще се оцвети в червено.

1.5.Пребройте капките до оцветяване на пробата в зелено.

1.6.Броят на капките – ще ви покаже твъростта в °dН.

Пример: / ако след капване на 10 та капка пробата се оцвети в зелено – твърдостта Ви е 10°dН./

  1. Определяне на твърдостта на омекотената вода.

1.1.Измийте добре мерителната доза.

1.2.Напълнете мерителната доза с 10мл от обработената вода.

1.3.Всяка капка от реагента отговаря на 0.5°dН.

1.4.При капване на първата капка, пробата може да  се оцвети в червено.

1.5.Пребройте капките до оцветяване на пробата в зелено.

1.6.Броят на капките – ще ви покаже твъростта в на омекотената вода в °dН.

Пример: / ако след капване на 6та капка пробата се оцвети в зелено – твърдостта Ви е 3°dН./

КАК ДА ПРЕВЪРНЕМ ЕДИНИЦИТЕ ЗА ТВЪРДОСТ НА ВОДАТА?

Вашият тестер за твърдост, може да е в различни мерни единици.

За улеснение в Таблица 1 е показано превръщането на измерената твърдост от едни мерни единици в други.

Таблица 1

ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЕДИНИЦИТЕ ЗА ТВЪРДОСТ НА ВОДАТА
Единица Означение мг/л мгекв/л 1°dH 1°fH
мг/лCaCO3 1мг/л 1 0.02 0.056 0.1
мгекв/л 1мгекв/л 50 1 2.8 5
Немски градус 1°dH 17.8 0.357 1 1.78
Френски градус 1°fH 10 0.2 0.56 1

Каква е твърдостта на водата по градове и става ли за пиене и битови нужди

Вероятно сте чували понятието „твърда вода“, наричана още „варовита вода“. Твърдата вода съдържа много минерали, което я прави опасна за здравето на хора с проблеми с бъбреците и жлъчката и за домашните уреди. Твърдостта ѝ се определя от количеството на разтворените в нея калциеви и магнезиеви бикарбонати, калциев сулфат (гипс), магнезиев сулфат и други соли. Характерно за калциевите и магнезиеви соли е, че при нагряване (особено в метален съд) се образува неразтворимо отлагане, познато като котлен камък и което поврежда вашите електроуреди. Ето защо прекалено твърдата вода не е подходяща, както за консумация (високото количество минерали вреди на организма), така и за битови нужди.

Тъй като различните населени места ползват различни водни източници, твърдостта на водата по градове е различна. Нейната минерализация варира заради почвите, през които минава и системите и методите на пречистване. Твърдостта на водата в София е много ниска, докато Варна например се отличава със силно варовита вода. Качеството на водата в София е високо, защото за водоснабдяването на столицата се ползват предимно планински води и водата се пречиства много внимателно с хлор.

Според национални изследвания в България са обособени 5 групи на база твърдост на водата по градове.

  • Градове с много меки води – София, Самоков, Ботевград, Благоевград, Гоце Делчев, Карлово, Кюстендил, Смолян, Калофер, Пещера, Сопот, Златоград;
  • Градове с меки води – Мадан, Велико Търново, Момчилград;
  • Градове със средно твърди води – Пазарджик, Ардино, Тетевен, Троян;
  • Градове с умерено твърди води – Свищов, Стара Загора, Първомай, Стамболийски, Асеновград;
  • Градове с много твърди води – Варна, Добрич, Ямбол, Плевен, Пазарджик, Луковит, Монтана, Разград.

Твърдост на водата според таблица за твърдост на водата

Твърдостта на водата се измерва в немски (°dH) и френски градуси (°fH), а при лабораторни изследвания в mgeqv/l. Съществува таблица за твърдост на водата, според която можем при тестване да разберем каква вода пием на практика. Твърдата вода не е препоръчителна за консумиране, така че e добре поне веднъж да тествате каква вода ползвате у дома, преди да наливате директно от чешмата.

Параметрите за обща твърдост на водата са следните:
От 0 до 4 dH – много мека
От 5 до 8 dH 0 – мека
От 9 до 12 dH – умерено твърда
От 13 до 18 dH – твърда
От 19-30 dH – много твърда.

Както вече споменахме, не е желателно водата за пиене да бъде твърда. В случай, че при тестване тя се окаже такава, можете да преминете към омекотяване на водата.

Как се извършва това омекотяване на вода? С помощта на филтри и омекотители, които работят на база йонообмен с помощта на таблетирана сол – 99% NaCl. При преминаване на водата през омекотителната инсталация йоните на калция и магнезия във водата се заменят с натриеви йони.

Ако пиете вода от чешмата със сигурност помислете как да я пречистите и омекотите. Твърдата вода, заредена с много магнезий причинява вреда на здравето. Тя може да афектира бъбреците ви, които се грижат за изхвърлянето на магнезия, а при системно натрупване на големи количества от минерала в кръвта, може да се стигне до диария, гадене и стомашни спазми.

Как се прави тест за твърдост на водата

Можете сами лесно да направите тест за твърдост на водата с т. нар. тестер за твърдост на водата в домашни условия. За целта ви трябва малко чешмяна вода, специална мензура и разтвор, които можете да намерите на изгодна цена в нашия уебсайт. Предлагаме в комплект тест за определяне твърдост на водата OKT-1, в който е включен и съдът и специалния разтвор, съдържащ Titrant с подробно описание какво количество от него да нанесете, както и как да разчетете резултата от промяната на цвета, съобразно известните норми за твърдост на водата (или т.нар. скала за твърдост на водата).

Тестерът за твърдост на водата OKT-1, който ние от Френел продаваме, може да ви помогне да измерите не само колко е твърда чешмяната вода, но и степента на нейното омекотяване. За целта просто трябва да следвате внимателно инструкциите.

Преди да преминете към тестване на водата у дома, можете да потърсите информация и от местното ВиК дружество. А какво да направите след като вече установите нейната твърдост?

Вече пояснихме, че твърдата вода е вредна не само за здравето, но и за вашите електроуреди, тъй като се получава отлагане, което с натрупване се превръща в котлен камък и намалява функционалността им. Ето защо често производителите на домакински уреди дават допълнителна информация в инструкциите за ползването им, касаеща твърдостта на водата и дали е нужно да се добавят допълнителни омекотители.

Не пропускайте да разгледате в нашия сайт опциите за измерване на твърдостта на водата и съответните филтри и омекотителни инсталации, които можете да си закупите, за да сте сигурни, че ползвате наистина качествена вода, която няма да навреди нито на здравето, нито на вашите уреди.