Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Защо да използвам филтър с активен въглен в кухнята?

Защо да използвам филтър с активен въглен в кухнята?

При хлорирането на питейната вода се добавят вещества, които са вредни за човешкото здраве. То призвежда широк диапазон от хлорни съединения с канцерогенни и други причиняващи болести свойства.

Най-потърпевши от тези странични ефекти на хлорираната вода са именно децата, защото имунната им система е неукрепнала.
Хлорираната вода стимулира артериосклерозата на коронарните артерии и гениите мутации, повишава нивото на лошия холестерол и втвърдява артериите. Факт е също, че нашият черен дроб не е пригоден да неутрализира хлорните химикали.
Активният въглен ще отнеме хлора и ще предпази Вас и вашето семейство от вредното му въздействие върху вашия организъм.Ще премахне и неприятният вкус и мирис.
Използването на филтър активен въглен с добавка от KDF медия – възпрепятства развитието на микроорганизми.

Защо да използвам филтър с активен въглен в банята?

Защо да използвам филтър с активен въглен в банята?

Активният хлор е силно реактиво-способен химичен елемент. Попадайки в организма през кожата, измества по-слабо активните елементи, като йод. Това причинява големи вреди на човешкия организъм, той започва да обеднява на йод, в резултат, на което функцията на щитовидната жлеза се затруднява. Кожата е най-големият ни орган и хлорът преминава лесно през нея. При по-продължително вдишване на хлорни изпарения, съединението прониква в белите дробове и малко по малко ги уврежда. Негативното въздействие на хлора се отразява както на здравословното състояние, така и на външния вид на човек – изсушава косата и кожата и нарушава тяхната структура. Цялостното въздействие на хлора върху човешкия организъм е негативно и излага здравето на сериозен риск, предизвиква алергии.
По тези причини е препоръчително да използваме душ с филтър активен въглен.

Полезна ли е минералната вода?

Полезна ли е минералната вода?

Повечето от нас купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години“ (виж по-долу таблица със съдържанието на флуор в по-известните марки минерална вода на пазара).
Но има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. Какво е опасното на флуорида?
Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им.
Тези доводи, съчетани с носенето на туби вода, ни навежда на мисълта да потърсим по- сигурно и по-малко трудоемко решение.
Това могат да бъдат системите за обратна осмоза, системите за ултрафилтрация, каскадните филтриращи системи.

Проблем ли е твърдата вода?

Проблем ли е твърдата вода?

Изискванията на Наредба №9 за твърдост на водата позволяват използване на вода с висока твърдост -12 мгекв/л (33.6oH). Твърдата вода, предизвиква доста неприятни ефекти,
както при хората, така и във водопроводните инсталации и уредите.

  • Използваме много повече сапун, шампоани,прах за пране.
  • Отлаганията по батериите,мивките, душ кабините- изисква домакинята да отделя много от свободното си време за почистване.
  • Използването на Calgon , защитава само пералнята ни.Твърдата вода образува котлен камък във водопроводната система.
  • Натрупаният котлен камък върху нагревателите на бойлерите нарушава топлообмена.В резултат се използва много повече ток за затопляне на водата и накрая те изгарят.

Ще решим този проблем, ако монтираме омекотителна инсталация.

Проблем ли е мангана в питейната вода?

Проблем ли е мангана в питейната вода?

Манганът е минерал, който естествено се намира в скалите и почвата, също така може да е в резултат на замърсяване на подземни източници. Манганът във водоизточниците се среща по-рядко, отколкото желязото. Наличието на манган във водата,има доста неприятни ефекти. В ниски концентрации той предизвиква изключително неприятни петна върху всичко, с което влиза в контакт. Отлагания по тръбопроводите и водата от чешмата може да има черен цвят, поради утаения манган. Когато тъкани се перат с вода съдържаща манган- тъмно кафяви или черни петна се образуват по тях,поради окисляването на мангана.

Наредба № 9 за питейни води регламентира съдържанието на манган 0.05 мг/л. За много промишлени цели съдържанието на манган не трябва да надвишава 0,01 до 0,02 мг / л. В концентрации по-високи от 0,05 мг / л манганът може да стане забележим, като влошава цвета, мириса и вкусът на водата.

Какво може да причини манганът на здравето ни?
Високото съдържание на манган е свързано с токсичност на нервната система, предизвиквайки синдром, който прилича на паркинсонизъм.

Поради факта, че манганът се окислява по бавно от желязо, обикновено е по-трудно да се премахне от водата.
Манганът е налице най-често като манганови йони (Mn ++) във вода. Солите на мангана обикновено са по-разтворими в киселинна отколкото в алкална вода.
Този въпрос може да се реши с монтиране на инсталация за отнемане на желязо и манган с Katalox Light

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НИТРАТИТЕ?

Нитратите са химични съединения – соли на азотната киселина, които се използват широко в селското стопанство (за наторяване с минерални торове); в хранително-вкусовата промишленост (като оцветители и консерванти); за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло, експлозиви и други.
Нитратите постъпват в човешкия организъм чрез питейната вода и хранителните продукти.
Допустимото количество на нитрати в питейната вода е до 50 mg/l. В някои населени места водата за питейно-битови нужди може да съдържа значително количество нитрати (главно от оттичащите се води от обработваеми земеделски площи). Основни източници за замърсяване на водата с нитрати са: прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство; отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на азотни минерални торове, лекарства, пластмаси, стъкло, експлозиви.
Нитратите са естествени съставки на растенията (постъпват в тях от почвата при наторяване) и основен източник на азот, необходим за растежа им. В узрелите зеленчуци и плодове се съдържа минимално количество нитрати. Количеството на нитрати в растенията е различно и зависи от някои фактори като: температура на растеж, слънчева светлина, влажност на почвата, ниво на азот в почвата.
От хранителните продукти най-богати на нитрати са зеленчуците и консервираните меса (колбаси, пушени меса). Много по-малко до незначително е съдържанието им в млечните продукти и рибата. Някои растения имат способността да натрупват повече нитрати. Това са зеленчуците – маруля, пресен чесън, зелен лук, моркови, спанак, лапад, копър, червено цвекло, червени репички, тиквички, броколи и други. Те могат да бъдат опасни за здравето на човека само ако се консумират в много големи количества.

Вредни ли са нитратите?

Нитратите сами по себе си не са токсични. Опасност за здравето на човека представляват веществата, които могат да се образуват от нитратите, попаднали в организма (преди или след поглъщането им с храна или вода) – нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. Метхемоглобинът е неспособен да пренася кислорода до органите и тъканите, вследствие на което се развива състояние, известно като метхемоглобинемия, характеризираща се с посиняване на кожата и лигавиците (цианоза).
Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити още преди поглъщането им. Това превръщане може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти (висока температура и намалено съдържание на кислород в помещението) или по време на готвенето, най-вече при пържене.
При ниска киселинност на стомашния сок нитритите могат да се превърнат в нитрозамини, които имат канцерогенно действие.
При постъпването в организма на големи дози нитрати, след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици поради натрупването на високи количества метхемоглобин и недоокислена кръв. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, болка в тила и сърцебиене.
Използването в течение на дълго време на храна и вода с високо съдържание на нитрати води до развитие на алергия, нарушение на функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система. Нарушената обмяна на веществата може да стане причина за различни заболявания.
Най-чувствителни към въздействието на нитратите са: кърмачетата до тримесечна възраст (поради ниска киселинност на стомашния сок и наличие на нитрат-преработваща бактерия в храносмилателния тракт); бременните жени (съществува риск от аборт при някои жени); малки деца с храносмилателни смущения и лица, претърпели тежки хирургични интервенции на стомашно-чревния тракт.
В райони, в които наред с наднорменото съдържание на нитрати, се наблюдава и дефицит на йод, подрастващите деца и ученици са изложени на по-голям риск от възникване на заболяването ендемична гуша (увеличаване на размерите на щитовидната жлеза, вследствие на недостиг на йод във водата или храната).
Нашата цивилизация все още не може да се откаже от използването на нитрати в селското стопанство и промишлеността. Това налага осъществяването на непрекъснат и стриктен контрол върху съдържанието на нитрати в хранителните продукти и питейната вода.
Според Световната здравна организация безвредното количество нитрати за възрастен човек е 5 мг на килограм тегло на ден, като допустимото дневно количество е до 500 мг. Когато в организма на човека постъпят нитрати над тази пределно-допустима концентрация, те вече представляват потенциална за здравето опасност.

Какво може да направите, за да ограничите до минимум приемът на нитрати с питейната вода и хранителните продукти?

Ето някои практически съвети:
• Монтирайте инсталация за отнемане на нитрати.
• Измивайте обилно зеленчуците и плодовете с течаща вода и четка, след което ги накиснете във вода. Така се губят около 10 -15% от нитратите.
• Отстранявайте “най-нитратните” части на растенията: кочана и външните листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките.
• Ако краставиците, тиквичките и картофите имат жълти петна, не ги употребявайте – те съдържат прекалено много нитрати.
• При варене на зеленчуците изливайте водата, в която са врели още докато е гореща. По този начин се унищожават от 40 до 80 % от нитратите. Ако я чакате да изстине заедно със зеленчуците, тогава част от нитратите ще се върне обратно в тях.
• Избирайте зеленчуци със среден размер, тъй като най-често те имат минимално съдържание на нитрати (необичайно едрите зеленчуци често са резултат от използване на азотни торове).
• Консумирайте зеленчуците с лимон, тъй като последният съдържа витамин С, който възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити и образуването на нитрозамини.
• Не претопляйте супи и ястия, защото така се увеличава концентрацията на нитрати в тях.
• Не забравяйте, че нитратите и нитритите се използват в консервната промишленост. Ограничете консумацията на колбаси и пушени месни продукти до един път в седмицата.