Осигуряване на гаранция

Процедура за осигуряване на гаранцията

  1.  Приемането в сервизен център

Ако констатирате, че даден продукт закупен от нас е дефектен или се развали и е в гаранционен срок, трябва да попълните Формуляр за сервизно обслужване и да ни го изпратите преди да изтече гаранциония срок на съответният продукт. Тези продукти задължително трябва да бъдат придружени с копие от оригиналната фактура и оригинална гаранционна карта.

ВАЖНО: За продукти, който не позволяват транспортиране,поради големият си обем или други фактори,се уточнява допълнително дали да се разглоби само частта за  която сметнем, че е повредена или се изпраща наш екип на място при вас.

  1.  Диагностика и поправка

“Френел” ЕООД  поема отговорност да уведоми бенефициента за диагностиката, поправката, която ще бъде извършена, както и приблизителния срок за въвеждането в експлоатация на продукта до максимум 30 календарни дни от приемането на продукта.
Видовете поправителни дейности могат да бъдат: ремонт на продукта, частичното или пълно заменяне, а дори и възвръщането на стойността на продукта при липса на други решения.

  1.  Връщане на продукт

След поправка на продукта,същият се изпраща по куриер и ще бъдете уведомени, чрез и-мейл или телефонно обаждане за доставката.
Периодът, в който продуктът е бил в нефункционалност, се добавя към съответния период на гаранция. Този интервал се смята от момента на регистрирането в сервизния център до въвеждането на продукта в нормално за експлоатация състояние и писменото потвърждение за вземането на продукта.

Продукти с изтекъл гаранционен срок

За такива продукти не е необходимо да се попълват и изпращат каквито и да било документи,просто трябва де се свържете с нас по имейл или телефон и да уточним как да се процедира в конкретният случай.